У Херсоні відбулася панахида за загиблими воїнами УПА

У Херсоні в греко-католицькій церкві св.Володимира з ініціативи обласної організації Української народної партії відбулася панахида за загиблими воїнами Української повстанської армії. Акцію підтримали обласні організації демократичних партій та Спілка ветеранів.

«Саме на Покрову Пресвятої Богородиці, у День Українського козацтва і День УПА варто відзначати День Української армії»,— вважає голова Херсонської обласної організації УНП Тарас ДІДУХ.

Неоднозначне ставлення українського суспільства до УПА він пов’язує з відсутністю інформації. «Українська повстанська армія була створена на Західній Україні, де люди знали, що таке жити під Польщею, Австро-Угорщиною, Румунією і зустрічали з квітами Радянську владу, а отримали репресії НКВД, насильницькі колгоспи, голод, тюрми»,— нагадав лідер Херсонської УНП.

Він наголосив, що «навіть противники були вражені відданістю вояків». «Цих рис характеру — волі, відданості, вірності, готовності померти за Батьківщину — бракує нам усім, і особливо політикам. Ви сьогодні поспілкуйтеся з воїнами УПА: вони мало говорять, але як вони переживають за Україну, як їм прикро, що дожили до тих часів, коли їм соромно за те, як ми живемо,— сказав Тарас ДІДУХ.— Приклад сусідньої Польщі показує, що можна жити краще, і це знають 6 мільйонів українців, які вимушені працювати за кордоном».

Він також зауважив, що «з 2005 року День УПА – офіційне свято, але й до сьогодні держава не визнала вояків Української повстанської армії воюючою стороною і не надала їм пільг».

Херсонська область

Читайте також: