У головній бібліотеці області презентовано довідник «Чернігівщина: 20 років незалежності України»

5 вересня 2011 р. у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка проведено презентацію нової книги «Чернігівщина: 20 років незалежності України. Довідник».

Її видано Чернігівською обласною організацією Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та обласною організацією Української народної партії за рішенням обласного громадського оргкомітету з відзначення 20-річчя незалежності України на Чернігівщині.

Перший із упорядників книги, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак наголосив, що головною метою її створення була систематизація фактів і події боротьби за незалежність України на Чернігівщині, показавши передусім внесок громадськості у двадцятирічний період політичного, соціально-економічного та культурного життя області. Це, по суті, перша спроба у вигляді довідника системно подати інформацію про розвиток нашого краю у сучасній Українській державі.

Перший розділ «Із основних подій громадсько-політичного та культурного-мистецького життя на Чернігівщині (1989–2011 роки)» є фактично хронікою головних подій нашого краю, засвідчують процеси розвитку демократичного громадянського суспільства.

У другому розділі «Політичне обличчя Чернігівської області (1990–2011 роки)» мовою фактів і цифр у динаміці показано еволюцію симпатії та антипатії наших земляків під час виборчих компаній, які методом проб і помилок вчаться бути реальними носіями «суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні».

«Соціально-економічний та культурний розвиток Чернігівщини: вибране» – у третьому розділі під такою назвою підібрана низка статей, що якоюсь мірою дають уявлення про досягнення та проблеми двадцятирічного багатогранного життя одного із регіонів країни.

У четвертому розділі «Із списку активних учасників боротьби за незалежність України, державотворення й розбудову громадянського суспільства на Чернігівщини» включені, головним чином, прізвища осіб із лав громадськості, які зробили внесок у боротьбі за незалежність країни та взяли участь в організації власного державного та суспільного життя в області особливо наприкінці 80-х та початку 90-х років XX ст.

Завершує довідник підборка фотозображень: «Із сузір’я меморіалів, музейних комплексів, пам’ятників та пам'ятних знаків Чернігівщини у 1991–2011 роках».

Інший упорядник, помічник-консультант народного депутата України Сергій Соломаха привернув увагу до процесів та особливостей в політичному та соціально-економічному розвитку області за двадцятирічний період, які відмітив під час підготовки видання. Зокрема, він повідомив, що середній вік перебування керівників районної ланки органів виконавчої влади в області всього 2,9 року, а жінки на посадах голів райдержадміністрацій, народних депутатів України з області, на жаль, є виключенням із правила.

Третій упорядник довідника, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко висловив сподівання, що «Чернігівщина: 20 років незалежності України» стане у нагоді всім, хто цікавиться сучасністю нашого краю, і водночас послужить стимулом для подальшої плідної роботи з підготовки його літопису у незалежній, соборній, демократичній державі Україна.

Упорядники відзначили вагому допомогу у підготовці довідника управлінь та відділів Чернігівської облдержадміністрації, виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, подякували всім, хто зробив свій внесок у створенні книги.

Модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка Ірина Каганова представила книжкову виставку «Чернігівська область: кроки незалежності (1991 – 2011 роки)».

Авторів та упорядників видання щиро привітали з виходом нової книги про Чернігівщину голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван та вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.

Життя партії, Чернігівська область

Читайте також: