У Дніпропетровську протестують проти «Закону КаКа»

4 липня о 10:00 у Дніпропетровську відбувся мітинг проти мовного закону. Попри робочий час, зібралося більше тисячі осіб. Спочатку мітинг було заплановано провести в сквері біля облдержадміністрації, проте Дніпропетровській адміністративний суд заборонив проведення акції, мотивуючи це тим, що вона перешкоджатиме руху транспорту (для тих, хто не був у Дніпропетровську, відстань до найближчої транспортної артерії – більш, як 300м).

Як вже стало модним, навколо ОДА та облради було встановлено найсправжнісінькі укріплення, які обороняли від народу сотні міліціонерів. Одна з учасниць мітингу чула, як офіцер наказував частині підлеглих перевдягатися в цивільне.

Проте захід все ж було проведено: біля пр.Пушкіна. Зустріч відкрив голова Дніпропетровської організації Української народної партії Анатолій СОКОРИНСЬКИЙ. «Будівництво посеред міста цілого укріпрайону свідчить про неабиякий переляк влади», – переконаний він. Характеризуючи закон, народівець підкреслив, що «він забирає не лише мову, але й саму душу, що в регіоналів залишився один засіб втримати владу – посіяти в Україні розбрат, нацькувати Схід на Захід, Північ на Південь». СОКОРИНСЬКИЙ піддав нищівній критиці соціально-економічну політику донецьких та закликав до боротьби проти режиму Януковича.

Учасники мітингу одностайно прийняли запропонований УНП проект резолюції, в якому висловлюється рішуча незгода з законом “Кидалова (так у тексті)- Колесниченко, який в народі називають законом КаКа”.

Характеризуючи закон, резолюція підкреслює, що він дозволяє 10% нав'язувати свою мову 90%, провокує ворожнечу між українськомовними та російськомовними. Особливо підкреслюється, що ПР хоче використати ст.6 закону (де йдеться про те, що український правопис визначається словниками, а ті затверджуються урядом) для проведення кастрації української мови, про що заявляють відкрито.

Дніпропетровська область

Читайте також: