СОЛОВЕЙ: «Всупереч Конституції ТАБАЧНИК намагається ввести другу державну мову в системі освіти»

«Введення російської мови як окремого предмету для зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) фактично надає російській мові статус другої державної в системі середньої та вищої освіти»,— вважає член Правління УНП, відмінник освіти України, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2000» Сергій СОЛОВЕЙ. Він закликає «негайно відправити у відставку Міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра ТАБАЧНИКА, який перетворив гуманітарне міністерство на апарат з насильної русифікації українського суспільства».

«Введення російської мови у перелік обов’язкових предметів для ЗНО на всі напрямки освіти – це черговий етап класичного методу нав’язування в державі чужої мови за аналогом англійської в Ірландії чи російської в часи Радянського Союзу»,— стверджує СОЛОВЕЙ. На його думку, «про цей намір свідчать також масові закриття українських шкіл та дошкільних закладів, запровадження у середніх навчальних закладах обов’язкового предмета російської мови, навіть створенням штучного дефіциту українських букварів, у той час як російських абеток надруковано більше від необхідності».

Представник УНП також наголошує, що «зобов’язуючи абітурієнтів готуватися до здачі російської мови не як іноземної, а як обов’язкової для вивчення та знання українськими студентами, міністр освіти грубо порушує статтю 10 Конституції України, яка визначає українську мову як єдину державну». «Російська мова має бути присутня у списку лише як одна з іноземних мов, тест з якої складають абітурієнти, що вступають на російську філологію»,— підкреслює СОЛОВЕЙ.

Новини з областей

Читайте також: