Розширення кількості платників ПДВ посилить зловживання — експерт

«Розширення категорій підприємств-платників ПДВ тільки поглибить проблему з незаконним відшкодуванням цього податку»,— вважає експерт з економічних питань, член Центрального Проводу Української народної партії Борис КУШНІРУК.

Так він прокоментував пропозицію Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва щодо спрощення процедури отримання свідоцтва платника ПДВ.

«ПДВ — це більше податок для великого і середнього бізнесу, тож критерієм його визначення має бути річний сукупний дохід»,— вважає КУШНІРУК. Він нагадав, що УНП давно пропонувала, щоб платниками ПДВ міг стати будь-який підприємець чи фізична особа-підприємець в разі збільшення його річного обороту до понад 2 млн. грн. «Такий підхід запобігав би спокусі утримувати підприємство лише для «відмивання» ПДВ».

Натомість проблему виробництв, які тільки починають діяльність і несуть великі інвестиційні втрати, представник УНП пропонує вирішувати іншим способом. «Потрібно дозволити прискорену амортизацію, а також дати право підприємствам відносити на валові витрати кошти, інвестовані у засоби виробництва. Це дасть змогу на початковому етапі суттєво скоротити базу оподаткування податком на прибуток і уникнути загроз погіршення ситуації у сфері незаконного відшкодування ПДВ»,— підсумував Борис КУШНІРУК.

Новини з областей

Читайте також: