Рівняни вимагають від влади не вшановувати енкаведистів на Луцькому перехресті

«Звертаємося до вас з проханням про зміну напису на пам’ятникові, що знаходиться поблизу «Луцького перехрестя» на території Привільненської сільської ради. Для нас є неприйнятним встановлення пам’ятної дошки на честь людей, причетних до розстрілів у Дубенській в’язниці та до інших політичних репресій на території Дубенського району в період з 1939 по 1941 року»,— з такими словами до голови Дубенської райдержадміністрації Данила Корилкевича та депутатів Дубенської районної ради звернулися представники п’яти громадських організацій Рівненщини.

– Цей факт набув негативного суспільного розголосу в Україні та закордоном. Пропонуємо встановити на постаменті плиту з написом наступного змісту: «Упокой, Господи, душі загиблих за віру Христову та волю України отців, матерів, братів і сестер наших, що полягли під час сталінського й гітлерівського терору у роки ІІ Світової війни (1939–1945 рр.)», – наголошують керівники УПЦ Київського Патріархату, обласної організації Національної спілки журналістів України, облорганізації Національної спілки письменників України, обласної «Просвіти» та національної скаутської організації «Пласт».

«Просимо також належно вшанувати пам'ять загиблих політичних в’язнів, розстріляних у Дубенській в’язниці, оскільки раніше встановлені меморіальні дошки не мають належного вигляду. Натомість пам’ятник на честь енкаведистів, сталінських прокурорів та інших працівників державної влади СРСР має монументальних вигляд та архітектурно домінує на «Луцькому перехресті» на міжнародній трасі Київ-Чоп», – резюмується у зверненні.

Рівненська область

Читайте також: