Референдум 1 грудня 1991 року на Чернігівщині очима його організаторів та учасників

29 листопада 2011 року у Чернігові  в приміщенні колишнього обласного  штабу референдуму 1 грудня 1991 року, а тепер офісу УНП відбулася прес-конференція до 20-ї річниці Всеукраїнського референдуму.

У прес-конференції взяли участь Володимир Ступак, Валерій Сарана, Михайло Данилюк, Іван Панченко, Сергій Соломаха та інші учасники організації референдуму на Чернігівщині.

Володимир Ступак, тоді один з керівників Чернігівського Руху, а нині – голова обласної організації  Української Народної партії, розповів, що підготовка до референдуму розпочалася  відразу після прийняття Верховною  Радою України постанови про його проведення. Вже на початку вересня 1991 року в Чернігові був створений обласний штаб. До нього увійшли Валерій Сарана, Володимир Ступак, Іван Панченко, Віктор Лабазов, Михайло Данилюк. Була створена лекторська група, готувалися листівки, агітатори, члени комісій та спостерігачі. Були численні поїздки по всіх районах області. Він нагадав, що разом з референдумом 1 грудня відбулися перші вибори Президента України. Кандидатом від РУХу був В’ячеслав Чорновіл.

Валерій Сарана, який був керівником обласного штабу Всеукраїнського референдуму, розповів про величезну агітаційну кампанію, яка проводилась в області протягом вересня – листопада 1991 року.

На  той час компартія вже була заборонена, влада була перелякана і швидко перефарбовувалась. Сесія Чернігівської обласної ради 27 вересня 1991 року без обговорення підтримала рухівський проект «Звернення обласної ради до жителів Чернігівщини», в якому був заклик проголосувати «так» на референдумі. Крім того, розпорядженням облвиконкому було створено обласну тимчасову комісію з питань проведення референдуму, до складу якої увійшли і представники Руху: Валерій Сарана, Іван Панченко та Михайло Данилюк. Вони виступали в багатьох селах, селищах і містах Чернігівщини.

Своїми  спогадами поділилися також Іван Панченко, Михайло Данилюк, Сергій Соломаха. Останній відзначив, що референдум 1 грудня можна вважати головною подією Української національно-демократичної революції 1990–1992 рр.

Учасники  прес-конференції відзначали, що значну допомогу в проведення агітаційної роботи надавали представники західноукраїнських областей, особливо Львівської. У всіх районах Чернігівщини тоді виступали громадські діячі, артисти та колективи художньої самодіяльності з Галичини.

Всі сподівалися, що результати референдуму будуть позитивні. Але вони виявилися вражаючими. На Чернігівщині з 969 638 виборців, які взяли участь у референдумі «Так» незалежній Україні сказали 908 904, тобто 93,74% виборців.

Нагадаємо, за незалежну Україну проголосували у всіх областях України, в тому числі на сході і півдні: Донецькій – 83,9%, Луганській – 83,8%, Одеській – 85,3%, у Севастополі – 57,07%, у Криму – 54,19% виборців. Отже, референдум 1 грудня об’єднав всю Україну.

Ветерани  боротьби за незалежність України підкреслили, що вони у той час виступали за вільну й заможну демократичну Українську державу. Проте в Україні ще й досі не відбулося демонтажу старої авторитарної комуністичної системи влади. У 1991 році Україна стала незалежною, а влада залишалась старою. Вона створила  умови для  розкрадання державного і колгоспного майна, здійснила «прихватизацію» під себе, а червоні директори стали власниками підприємств. Саме за їх участю утворились олігархічні клани (донецький, дніпропетровський, харківський – там, де найбільший вплив у 90-ті роки мала компартія). Сьогодні усі гілки влади в Україні контролюються однією партією, яка захищає інтереси олігархічного капіталу. В державі продовжує панувати тотальна корупція, правоохоронна та судова системи не захищають людей, відбувається згортання демократичних процесів, переслідування опозиції. Необхідно: по-перше, об’єднання національно-демократичних, патріотичних партії в одну потужну партію, яка б могла реально боротися за владу; по друге, на наступних парламентських виборах проукраїнські сили мають перемогти і змінити владу в України. До цього треба готуватися вже зараз.

Україні – українську владу, українську мову, українську церкву, українську історію!

Учасники  прес-конференції познайомилися  з виставкою документів і фотографій того часу

Чернігівська область

Читайте також: