Олександр Клименко пропонує захистити кошти вугледобувних підприємств та гірничорятувальників

Народний депутат України Олександр Клименко пропонує вдосконалити механізм виплат і постачання пільгових пенсій шахтарям і бійцям гірничорятувальних частин. Для цього він вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

 

Народний депутат пояснює, що неузгодженість текстів різних нормативних документів, що виникла з технічних причин, дозволила Пенсійному фонду після виплати пенсій шахтарям і бійцям гірничорятувальних частин, що на 100% фінансуються із Держбюджету, вимагати її компенсації ще й з вугледобувних підприємств і гірничорятувальних частин. Ці кошти йдуть на спецрахунки Пенсійного фонду та не повертаються до бюджету. У 2010 році парламент уже списував виниклу через це багатомільйонну заборгованість з вугледобувних підприємств. Тож доцільніше прибрати помилку, яка дозволяє Пенсійному фонду вдруге вимагати кошти на одні й ті ж цілі.

«Прийняття зазначеного закону дозволить уникнути накопичення необґрунтованої заборгованості перед Пенсійним фондом України, – говорить Олександр Клименко. – Окрім цього, закон припинить вимивання коштів вугледобувних підприємств, які потрібні для розвитку галузі як бази енергетичної незалежності України. Також це дозволить знизити завантаженість на адміністративні суди у зв'язку з неоднозначним трактуванням та застосуванням прописаної сьогодні законодавчої норми».

Олександр Клименко зазначив, що через ці різночитання українські суди виявилися завантажені численними зверненнями та позовами з боку управлінь Пенсійного фонду до гірничорятувальних частин і вугледобувних підприємств.

«Реалізація зазначеного акту не потребує додаткових видатків з Державного бюджету», – підкреслив народний депутат.

Новини з областей

Читайте також: