Одне з найбільших підприємств Сумщини — «Сумихімпром» — хочуть передати Фірташу

Процедура санації ПАТ «Сумихімпром» означає лише одне: підприємство навмисно банкрутують аби невдовзі передати в руки бізнесмену і мільярдеру Дмитру Фірташу. В цьому переконані представники Сумської обласної організації Української народної партії. Рішення про початок санації підприємства нещодавно прийняв Господарський суд Сумської області.

 

В УНП пояснили, що в реєстр кредиторів «Сумихімпрома» зараз входить 45 компаній, що вимагають повернення близько 1,4 млрд грн боргу. Однак санація підприємства проводиться в інтересах лише одного бізнесмена – Фірташа. Адже чотири з п'яти місць в комітеті кредиторів отримали компанії, що вважаються «лояльними цьому підприємцеві»: це Ostсhem International, банк «Надра», «Кримський титан» і «Синтез Ресурс». А керівником санації призначений Ігор Лазакович, який очолює «Сумихімпром», а раніше працював куратором гірничо-збагачувальних комбінатів компанії Ostchem. При цьому шість банків, заборгованість заводу перед якими складає близько 1 млрд грн, не було взагалі включено до складу комітету.

«На сьогодні 100 відсотків акцій «Сумихімпрома» належать Фонду держмайна. Однак на Сумщині всі добре знають, що вже кілька років неофіційним власником заводу є саме Фірташ», – розказали в УНП, додавши, що «його останні часті візити в регіон та зустрічі з керівництвом облдержадміністрації це лише яскраво підтверджують».

Початок процедури санації дозволяє зайнятися пошуком потенційного інвестора для підприємства, а по суті офіційно зробити власником заводу Фірташа. Та й сам мільярдер ще в травні цього року відкрито заявляв, що хоче збільшити в чотири рази потужності «Сумихімпрома» з виробництва двоокису титану і на 25% – з виробництва фосфорних добрив.

Довідково. «Сумихімпром» є одним з найбільших в СНД виробників фосфатних добрив (за підсумками 9 місяців зробив 309,9 тис. т) і двоокису титану (30,9 тис. т). Чистий прибуток за 9 місяців склав 1,71 млрд грн, збиток — 128,15 млн грн.

Новини з областей, Сумська область

Читайте також: