НІКОЛІНА: «Замість прийняти рішення по справі судді Вищого адміністративного суду знайшли «здорову голову»

Вищий Адміністративний Суд України закрив провадження за позовом голови Рівненської обласної організації Української Народної партії Світлани НІКОЛІНОЇ проти Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА щодо указу, яким він скасував відзначення Дня Свободи 22 листопада і порадив позивачці звернутися в інші інстанції, зокрема Конституційний Суд. За словами НІКОЛІНОЇ, «у такий спосіб судді просто переклали відповідальність «з хворої голови на здорову».

«Якщо  позов був поданий не в той суд, про це треба було сказати ще 6 січня. Навіщо тоді відкривали провадження? Навіщо двічі переносили засідання із суто формальних причин?!»,— питає позивачка. «Я не хочу запідозрити ВАСУ у некомпетентності. Але такі дії наштовхують на думку про  сторонні впливи, які доводять, що судова система в Україні не працює як незалежна гілка влади»,— заявила вона.

НІКОЛІНА також висловила обурення з приводу ігнорування Адміністрацією Президента судових засідань. «Президент є точно таким громадянином України, як і будь-хто інший. І неповага, яку він демонструє до суду і у такий спосіб до інших громадян, не приносить користі нікому. Навпаки це призводить до зневіри у можливість вирішити питання в суді, і так само, це викликає неповагу до самого Президента і до влади, яку він уособлює»,— підкреслила представниця УНП.

Щодо подальших дій, НІКОЛІНА запевнила, що рішення буде прийнято протягом тижня. Вона не виключила, що буде повторний позов з іншими формулюваннями до ВАСУ, а також позов до Конституційного Суду.

Довідково. Справа розглядалась колегією суддів у складі: Зайцева М. П. (суддя-доповідач), Веденяпіна О.А., Зайця В. С., Олексієнка М.М. та Рецебуринського Ю. Й.

В результаті першого (15 лютого) і другого (7 березня) судового засідання справа була перенесена.

Під вікнами будівлі суду відбувався пікет активістів Київської міської організації УНП на підтримку вимог позову.

Провадження в адміністративній справі про визнання незаконним Указу Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209/2011, яким Віктор Янукович скасував День Свободи було відкрите 23 січня 2012 року суддею Вищого адміністративного суду України Михайлом Зайцевим.

Читайте також: