На Вінниччині вшанували пам’ять отамана ШЕПЕЛЯ

У рамках відзначення Дня українського козацтва Літинська районна організація Української народної партії спільно з громадсько-політичними організаціями району зініціювали вшанування пам’яті Якова ШЕПЕЛЯ – полковника армії УНР, борця за українську державність та легендарного повстанського ватажка 20-х років минулого століття.

Відзначення 115-ї річниці від дня народження ШЕПЕЛЯ та 90-річчя з часу його загибелі розпочалося 7 жовтня відкриттям тематичної виставки «Літинський вогонь Холодного Яру» в Літинському краєзнавчому музеї імені Устима Кармалюка. На батьківщині отамана, в селі Городище, односельці, краєзнавці, історики та представники політичних партій вклонилися світлій пам’яті видатного земляка, згадали його героїчне минуле та пройшли поминальною ходою до старого цвинтаря, де, за даними краєзнавців, поховані  побратими ШЕПЕЛЯ.

«Якби тоді перемогли отаман ШЕПЕЛЬ з армією УНР, то в Україні не було б ні голодомору, ні політичних репресій, а загалом і такого низького рівня життя»,— сказав у своєму поминальному слові краєзнавець і засновник Руху на Літинщині, 83-річний Іван БУРЛАКА.

По  закінчені урочистостей біля сільської школи відбулися козацькі забави, а всі присутні могли скуштувати справжній куліш.

Довідково. ШЕПЕЛЬ Яків Матвійович (1896-1921) — уродженець села Вонячин (нині село Городище Літинського району Вінницької області). Після третього курсу Одеського університету добровольцем пішов воювати проти кайзера. Дослужився до прапорщика, мав нагороди, був поранений, а з весни 1919 року, коли в край прийшли червоні бандити, розпочав нещадну боротьбу з ними. Під час Першого зимового походу взаємодіяв з частинами Армії УНР під командуванням генерала М. Омеляновича-Павленка. 1 листопада 1920 року загін Шепеля вибив денікінців з Вінниці.

Вінницька область

Читайте також: