КОСТЕНКО закликав уряд припинити газові переговори з «Газпромом»

«Парламент має негайно зняти з розгляду законопроект про реструктуризацію НАК «Нафтогаз України», а уряд – припинити переговори з Росією про надання міфічної 10% знижки на газ, оскільки це призведе до поглинання української ГТС «Газпромом»,— заявив народний депутат України, лідер Української народної партії, член парламентського комітету з питань ПЕК Юрій КОСТЕНКО. Він закликав уряд «не погоджуватись на кабальні умови Росії та не заганяти Україну у безвихідь».

На думку КОСТЕНКА, «Росія пропонує 10% знижку на газ, щоб убезпечити себе від перегляду кабальних газових контрактів-2009 у Стокгольмському суді, зірвати створення газотранспортного консорціуму Україна-ЄС на умовах Другого та  Третього енергопакетів, а також захопити за борги ГТС України».

Політик назвав «свідомим маніпулюванням пропозиції Росії щодо зниження ціни на 10% — до 375 доларів за 1 тис кубометрів». На думку політика, «таким чином «Газпром», який надав більшості європейських країн таку ж знижку, хоче продемонструвати міжнародній спільноті відсутність подвійних стандартів щодо України». Однак, за його словами, «навіть з урахуванням 10% знижки, ціна російського газу для України все одно залишиться найвищою в Європі». При цьому, «Україна нестиме ще й багатомільярдні збитки через занижені тарифи на транспортування російського газу в ЄС, які в 2–3 рази нижчі, ніж в європейських країнах». В обмін на «міфічну знижку «Газпром» хоче відібрати в України механізми міжнародного захисту, -- а саме право звертатися в Стокгольмський суд для перегляду і газових тарифів, і цін»,— коментує ситуацію КОСТЕНКО.

На думку політика, «щоб швидше наростити газовий борг України, «Газпром» вимагає в обмін на 10% знижку закуповувати російський газ в законтрактованих обсягах згідно газових контрактів-2009». Він нагадав, що «ці законтрактовані обсяги ледь не  вдвічі перевищують українські потреби».

«Газпром» також намагається зірвати переговори України з ЄС про створення газового консорціуму на умовах Другого та Третього енергопакетів»,— заявив КОСТЕНКО. Він нагадав, що комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Етінгер заявив, що ЄС надасть перевагу консорціуму на основі ГТС України, а не будівництву нових маршрутів по дну Чорного моря,— іншими словами, російського обхідного «Південного потоку». «В національних інтересах України не погоджуватись на російські маніпуляції, а продовжувати переговори про створення двостороннього консорціуму з Брюсселем та після остаточних домовленостей -- звертатися в Стокгольмський арбітраж»,— наголосив лідер УНП. На його думку, «це убезпечить Україну від будівництва Росією обхідних маршрутів газопроводів, сприятиме встановленню справедливих газових цін та тарифів, пришвидшить підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС, а також — допоможе налагодити стосунки з МВФ».

Юрій Костенко

Читайте також: