КОСТЕНКО: «Російське лобі використовує Кіотський протокол, щоб перетворити Україну на державу-ізгоя»

«УНП закликає Президента та парламентську більшість підтримати проект постанови Верховної Ради України про термінові заходи щодо виконання зобов`язань України у відповідності з Кіотським протоколом»,—  заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. За його словами, «УНП готує відповідний проект постанови для реєстрації у парламенті». Адже ООН тимчасово заборонив Україні торгувати квотами на викиди парникових газів в межах Кіотського протоколу.

КОСТЕНКО закликав діючу владу «врятувати колосальний ресурс для модернізації економіки, який щорічно приноситиме Україні 8 млрд доларів». Політик переконаний, що «Україна ще може повернути втрачені можливості, виконавши вимоги ООН». За його словами, «проект постанови УНП передбачає публічний звіт уряду у парламенті щодо стану виконання зобов’язань України у відповідності з Кіотським протоколом, а також зобов’язує уряд надати парламенту детальний щомісячний графік їх виконання у найкоротші терміни». Документ також передбачає «щомісячний звіт уряду в парламенті щодо виконання зобов’язань, у відповідності з затвердженим графіком».

За словами КОСТЕНКА, «проект постанови Верховної Ради містить вимогу до уряду провести службове розслідування з залученням Генеральної прокуратури, КРУ, СБУ в Державному агентстві екологічних інвестицій та Міністерстві екології та природних ресурсів, щоб з'ясувати, з яких причин та чиєї вини Україна зазнала значних збитків, а також звітувати про це розслідування в парламенті».

На переконання КОСТЕНКА, «ситуація щодо гальмування виконання зобов`язань складалася роками, і винні мають бути покарані». Він вважає: «За підтримки потужного російського лобі в українській владі, триває копітка робота з перетворення України в державу-ізгоя світового рівня,— вкупі з відкриттям другої кримінальної справи проти ТИМОШЕНКО, виключення України з Кіотського протоколу за хронічне ігнорування екологічних вимог світової спільноти створює для цього всі можливості». Лідер УНП нагадав, що «блокування дії Кіотського протоколу вигідне Росії, оскільки зобов’язання України передбачають запровадження новітніх технологій з енергозбереження та скорочення енергоспоживання, що рівнозначно послабленню енергетичної залежності від російського газу». На думку КОСТЕНКА, «українська влада своїми руками допомагає Росії реалізувати російські геополітичні інтереси».

Довідково. В 1997 році саме Юрій КОСТЕНКО, як міністр охорони довкілля, підписав Кіотський протокол, у відповідності з яким Україна отримала квоти на промислові викиди на максимальному рівні – 1990 року.

Юрій Костенко

Читайте також: