Конституційний Суд легітимізує незаконні рішення ПР — ЗАЄЦЬ

Визнання Конституційним судом неконституційною процедуру обрання та відкликання голови парламенту шляхом таємного голосування бюлетенями безпосередньо пов’язане з мовним законом Партії регіонів та «прийняттям» змін щодо процедури обрання і відкликання Голови Верховної Ради України.

 

Повний текст інтерв’ю: Іван Заєць: «Конституційне судочинство в Україні остаточно ліквідоване»

«По суті, це рішення прийняте, щоб «легітимізувати» ці обидва незаконні рішення парламентської більшості», – вважає народний депутат України, перший заступник голови Української народної партії Іван ЗАЄЦЬ.

«Щоб визнати неконституційною існуючу процедуру таємного голосування бюлетенями, треба мати дуже нестримну фантазію, яка не має нічого спільного ні з правосвідомістю, ні з правом, ні з демократією», – наголосив він, додавши, що «такі рішення можна приймати хіба що на похмілля».

ЗАЄЦЬ підкреслив, що «таємне голосування з персональних питань, навпаки, є важливою гарантією свободи вибору, властивою для демократії». «Це одна з найефективніших процедур реалізації ст. 84 Конституції України, що передбачає особисте голосування народними депутатами», – переконаний він.

Нардеп також зазначив, що «кворум, який вимагає, щоб бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин народних депутатів від їх фактичної чисельності, є не тільки механізмом захисту прав меншості, але й механізмом забезпечення стабільності парламенту». Окрім того, за словами ЗАЙЦЯ, «і сам голова Конституційного суду обирається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів».

«Якщо суддям Конституційного Суду недостатньо цих аналогій, то їм слід ознайомитись із економічним законодавством, де передбачено такий інститут як блокуючий пакет акцій, що є важелем захисту прав міноритарних акціонерів», – наголосив ЗАЄЦЬ.

Він переконаний, що «з допомогою такого рішення КС, влада хоче створити правові підстави для остаточного упокорення Голови парламенту В. Литвина, зокрема в мовному питанні, або для створення ілюзії законності звільнення його з посади».

Читайте також: