Компартія регіонів вкотре відмовилась вшанувати пам’ять жертв Голодомору

2 квітня 2013 року комуно-регіональна більшість відмовилась включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради 7 скликання Постанову про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду Української нації (№ 2185). Ініціаторами проекту постанови виступили лідери опозиційних парламентських фракцій О. Тягнибок, А. Яценюк, В. Кличко, а також депутати В. Яворівський і Ю. Сиротюк.

За це рішення проголосували лише 210 депутатів; проти – 6; утрималися – 54; не голосували – 151. Всього під час цього голосування було зареєстровано 421 депутат.

У фракції Партії регіонів за це рішення проголосувало 26 депутатів з 208 (відсутні — 10), у фракції ВО «Батьківщина» — 89 з 99 (відсутні — 6), у фракції «УДАР» — 39 з 42 (відсутні — 2), у фракції ВО «Свобода» — 36 з 36 (відсутні — 0), позафракційні – 20 з 27 (відсутні — 3).

Захистили гідність області і проголосували за включення постанови усі шестеро депутатів-мажоритарників незалежно від фракційної належності, обраних на Чернігівщині, в т. ч. члени фракції Партії регіонів В. Атрошенко, І. Куровський. М. Рудьковський.

Хоч якось врятувати обличчя Партії регіонів останнім допомагали також відомі регіонали Г. Герман, О. Кузьмук, Ю. Мірошніченко та ще два десятки депутатів-регіоналів переважно з Західної України.

Показово, що до неголосуючого позафракційного першого віце-спікера парламенту комуніста І. Калетніка приєднався і голова Верховної Ради України позафракційний регіонал В. Рибак.

Крім того, у фракції ВО «Батьківщина» на включення до порядку денного Постанову про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду Української нації, крім 6 відсутніх депутатів, серед яких А. Кожем’якін і О. Турчинов, не проголосували ще й безпартійні М. Джемілєв і О. Кондратюк та члени ВО «Батьківщина» — О. Лукашук (в/о № 187, Вінницька обл.) і А. Сенченко, що мешкає в м. Симферополь (АРК). А у фракції «УДАР», крім двох відсутніх, за це рішення не голосував також безпартійний В. Чумак (в/о № 214, м. Київ).

Однак, навіть за умови присутності і голосування всіх депутатів від опозиції у сесійній залі, все одно б бракувало 226 голосів для включення Постанови про 80-ті роковини Голодомору в Україні до порядку денного сесії.

Громадян України (а не «уважаємих житєлєй» України як полюбляють говорити деякі депутати-регіонали) обурюють дії так званих комуністів. Зокрема, фракція КПУ у складі 30 депутатів (відсутні — 2) тільки не голосувала за це рішення, але й у повному складі, в т. ч. перший віце-спікер парламенту І. Калетнік, зухвало проігнорували вшанування пам’яті мільйонів українців, які були вбиті комуністичним режимом під час Голодоморів, хвилиною мовчання. Вони залишились у своїх депутатських кріслах коли увесь український парламент встав.

Як бачимо, сучасна так звана КПУ наочно доводить своїми вчинками те, про що давно не викликає сумнівів: КПУшники – спадкоємці злочинного комуністичного режиму і своїми діями схвалюють вбивство, знущання та рабську експлуатацію мільйонів й мільйонів людей впродовж 1917–1991 років.

Сергій Соломаха

Новини з областей

Читайте також: