Інвесторам треба пропонувати зниження податків замість землі — експерт

«Головною  причиною поганого інвестиційного  клімату є відсутність сприятливого підприємницького клімату і корупція, а не зупинка приватизації  і заборона отримати іноземцем  у власність землю»,— вважає експерт з економічних питань, член Центрального проводу Української народної партії Борис КУШНІРУК.

Про це він повідомив, коментуючи дані опубліковані у звіті американського фонду  Heritage Foundation з оцінкою економічної свободи, де Україна опинилася на 163 місці із 179. При цьому головними причинами низької інвестиційної привабливості названо заборону приватизовувати землю, зупинку приватизації промисловості і слабку захищеність інвестицій.

На  думку представника УНП через  зарегульовану податкову систему і надвисокий рівень корупції Україна перетворилася у «рай для спекулянтів». «Окремі міжнародні компанії із задоволенням використовують українську корупційну модель для так званих „швидких інвестицій“, коли через доступ до певних привілеїв, чи нестабільність національної валюти кошти вкладають на 1–2 роки і отримують швидкі прибутки. Натомість, реально бракує довготривалих інвестицій у виробничі проекти»,— сказав він.

КУШНІРУК  зауважив, що «такі інвестиції є більш  бажаними для країни, що бажає розвиватися і їхньою умовою не обов’язково повинна бути власність на землю». «Для бізнесу головне — це низька ставка оподаткування прибутку і доступ до ресурсу. Насправді приватна власність або ж довгострокова оренда землі є не принциповими у прийнятті рішень. Принциповим є зниження різних непередбачуваних витрат таких, як хабарі, котрі в Україні інколи сягають до 35% усіх витрат капіталу при заснуванні бізнесу»,— говорить економіст.

Представник УНП назвав кілька головних критеріїв, які, на його думку, привернуть інвестиції і дозволять оздоровити економіку. «По-перше, необхідно спростити механізм доступу до користування землею через орендні відносини. По-друге, усунути усі двозначності у податковому законодавстві, котрі дають можливість чиновнику впливати на економічні процеси і тим самим заважати бізнесу. По-третє, знизити загальне податкове навантаження на бізнес»,— сказав Борис КУШНІРУК.

У такому випадку, за словами економіста, можна очікувати реальних довготривалих  інвестицій. «Коли підприємець та інвестор розумітимуть правила гри, знатимуть, що на них впливає тільки закон і ринкові процеси, а не чиновник, тоді Україна підніметься у рейтингу економічних свобод»,— резюмував представник УНП.

Новини з областей

Читайте також: